(?)

Starship

De musical Starship speelde van 11 februari tot en met 23 februari 2011 in het Hoover-Leppen Theater in Chicago. Dit was daarmee de eerste StarKid productie die niet opgevoerd werd op de campus van de University of Michigan.

Op 30 april 2011 kwam de hele musical op Youtube. Bekijk hier de hele voorstelling.

Het script is geschreven door Matt Lang, Nick Lang, Brian Holden en Joe Walker. Joe Walker was degene die met het idee kwam om een parodie te maken van Starship Troopers. Darren Criss, die verantwoordelijk was voor de muziek en liedteksten, maakte daar een “The Little Mermaid meets Aliens” versie van.

Het verhaal
Act 1
Bug, een alien insect van de planeet Bug-World, bekijkt een video over “Starship Rangers” in een neergestort ruimteschip dat hij heeft gevonden. Hij verlangt ernaar om net zo te zijn als de mensen op het scherm. Zijn vriend Roach komt hem zoeken omdat hij vandaag bij de ceremonie een baan toegewezen krijgt. Ook spreekt hij zijn afkeer uit over het feit dat Bug steeds terugkeert naar het ruimteschip en het gesprek van de Starship Rangers bekijkt. Bug weet zeker dat hij anders is dan de rest en dat hij is voorbestemd voor veel grotere dingen dan de simpele ‘bug banen’. Hij komt Bugette tegen, een rups die de baan heeft om een eicocon te dragen totdat de broedsels uitkomen. Het is duidelijk dat Bugette Bug heel leuk vind, maar hij wijst haar avances af. Tijdens het toekennen van de banen door de Overqueen, krijgt Roach de prestigieuze baan van “Queen Impregnator”, terwijl Bug het moet doen met “Egg Planter”.

Plotseling arriveert er een ruimteship in Bug-World en Starship Ranger February van de Galactic League of Extraterrestrial Exploration (G.L.E.E.) stapt uit het ruimteschip. February is mooi, maar een beetje vaag en ze wil wanhopig graag zichzelf bewijzen als een ware Starship Ranger. Ze ontmoet al snel iets waarvan zij denkt dat het de inheemse bewoners van de planeet zijn, maar al snel komen de Mosquito Brothers die haar achtervolgen. Het eindigt ermee dat ze gevangen genomen wordt door zogenaamde “Mammal Wranglers”.

De Starship Rangers die nog in het schip zijn gebleven (de vroeger zo stoere Commander Up, de taaie tweede-in-bevel Taz, de intelligente Specs, de zachte Krayonder en de lieve en eenvoudige Tootsie Noodles) ontvangen een noodsignaal dat hun kameraad in gevaar is. Voordat het team het ruimtestation verlaat komt Junior, de zoon van de baas van G.L.E.E. langs. Hij geeft hen een robot genaamd Mega-Girl mee, die het team met tegenzin accepteert, vanwege hun niet zo lang geleden uitgevochten Robot War. Up liep daar zijn bekende blessure op, dus hij is nogal terughoudend. Taz overtuigd hem ervan dat hij nog steeds de man is die hij altijd was.

Het lukt Bug niet zo goed om zich aan te passen op zijn eerste dag als Egg Planter. Hij kan alleen maar denken aan alle werelden voorbij de sterren. Bug vindt February, die is verblind door bug-slijm en gevangen gehouden wordt. Omdat ze niets kan zien, en Bug de enige in Bug-World is die mensentaal spreekt door het kijken naar al die video’s, denkt February dat Bug een andere gevangengenomen Starship Ranger is. Bug ziet dit als zijn kans om het leven te gaan leiden waarvan hij altijd heeft gedroomd. Hij bevrijdt February en loopt weg met haar. Hij komt Bugette tegen, die Bug een zelfgemaakte eidrager wil geven, maar ze is geschokt dat hij wegloopt met een mens.

Up en de andere Rangers vinden hun weg naar de plaats waar het signaal van February’s communicatie-apparaat verzonden is. Ze komen daarbij enkele van de inwoners van Bug-World tegen. Ze proberen de “monsters” weg te krijgen en de inwoners proberen zichzelf te beschermen tegen de “indringers”. Bug probeert February de waarheid te vertellen, terwijl de Rangers en de Bugs met elkaar aan het vechten zijn, maar hij wordt onderbroken door Mega-Girl die hem aanvalt met zijn lasers. Bug moet zichzelf in veiligheid brengen voor de laserstralen van Mega-Girl. Het lukt de Rangers om February mee te krijgen naar het ruimteschip. Mega-Girl verraadt de Rangers echter en laat hen achter in Bug-World. Ze neemt alleen February met zich mee.

Bug moet zich melden bij de Overqueen om zijn daden te verantwoorden. Hij wordt daar ter dood veroordeeld. Voordat hij geplet kan worden, komt Roach hem te hulp, die met zijn hoge status zijn vriend kan redden. Vanwege dit laat de Overqueen Bug leven, maar het wordt hem verboden om ooit de korf te verlaten of contact te maken met mensen. Het blijkt dat de jaloerse Bugette degene was die de Overqueen op de hoogte heeft gebracht van de daden van Bug, maar ze wilde niet dat hij zo streng gestraft zou worden. Ze biedt haar verontschuldigingen aan en biedt aan om op date te gaan, om hem zich weer beter te laten voelen. Bug is echter zo boos en schreeuwt dat hij nooit van haar zal houden. Bugette kruipt huilend weg. Bug wordt dan bezocht door de Mosquito Brothers die Bug meenemen naar hun baas; Pincer. Bug en Pincer bespreken hoe ze allebei bevriend willen raken met de mensen en dat ze de banen die ze door de Overqueen toegewezen hebben gekregen maar niks vinden. Bug legt uit dat hij de menselijke taal spreekt, maar dat February gelooft dat hij een mens is. Pincer ziet dit niet als een probleem, omdat hij weet hoe hij een “brain leech” (breinbloedzuigers) voor in Bug-World moet gebruiken. Dat stelt twee wezens is staat om psychisch met elkaar verbonden te raken. Pincer vertelt Bug zijn idee: hij geeft Bug twee bloedzuigers zodat Bug zijn geest in een menselijk lichaam kan verplaatsen. Dat lichaam is van een Starship Ranger die hersendood uit het gecrashte ruimteschip gehaald is. Op deze manier kan Bug een Starship Ranger worden. Pincers enige voorwaarde is dat Bug bevriend raakt met de mensen en ze naar hem brengt (als diner). Bug stemt gretig in met het plan. Wat hij niet weet is dat Pincer de mensen alleen maar wil hebben om hun hersenen op te kunnen eten en om de Mosquito Brothers hun bloed op te laten zuigen…

De Rangers ontsnappen aan de insecten, maar kunnen niet omgaan met het feit dat ze gestrand zijn op een bug-planeet. Vooral Taz heeft er moeite mee, omdat ze zich eindelijk realiseert dat Up zachtaardig is geworden sinds het einde van de Robot Wars, en ze neemt de leider over de Rangers over. Het team raakt vervolgens verstrikt in een gigantisch spinnenweb, maar Bug – nu in een menselijk lichaam – vertelt dat spin dat hij hen niet op moet eten en hij voegt zich bij de Rangers. De Rangers denken dat hij de enige overlevende is van het ruimteschip dat achttien jaar geleden craste. De groep beslist om het ruimteschip van February terug te vinden om zo weer terug te kunnen gaan naar hun eigen basis. Roach probeert met Bug te praten, maar die heeft besloten om zijn dromen waar te maken.

Act 2
Junior legt contact met de leider van G.L.E.E., de gemene Dr. Spaceclaw, en geeft hem de huidige situatie van hun missie door. Het blijkt dat Junior February naar de planeet stuurde waar ze zou worden geïmplanteerd met een bug-ei. Op die manier kon hij haar terug naar de aarde brengen en een massaproductie starten van een alien-bug leger. Spaceclaw, die Juniors vader is, is blij met het werk van zijn zoon, maar hij dreigt dat hij snel terug moet komen met de bug. Wanneer Mega-Girl February scant, blijkt er echter geen buitenaards leven aan haar te ontdekken. De Rangers komen terug in het schip, maar Junior bedenkt al snel een manier om het schip dicht bij de planeet te houden. Hij vertelt de Rangers dat de kettingkristallen vermist worden, wat betekent dat ze vast zitten. Iedereen gaat zijn eigen weg om wat uit te rusten, voordat ze beginnen aan de zoektocht naar de kettingkristallen. Tootsie bekent zijn gevoelens voor Mega-Girl, terwijl Bug worstelt met zichzelf omdat hij vindt dat hij February de waarheid moet vertellen over zichzelf.

Bug gaat naar Up om hem om advies te vragen over zijn situatie met February, maar het eindigt ermee dat hij Up helpt met het overwinnen van zijn gevoel van zwakheid (en hij ontdekt de waarheid over de beroemde blessure) door hem te vertellen dat zorgen voor mensen je niet zwakker maakt, maar eigenlijk sterker. Up overtuigt Bug ervan dat jezelf zijn het belangrijkste is, en dus besluit Bug om February mee te nemen naar de Bug-World om daar te laten zien wie hij werkelijk is en om haar te laten zien dat niet alle bugs slecht zijn. Junior hoort van dit plan en is van plan om hen achterna te gaan, zodat hij Bug kan vermoorden en het plan om February te implanteren met een bug-ei weer kan hervatten. Junior vraagt Mega-Girl om de Rangers af te leiden, maar vanwege haar gevoelens voor Tootsie weigert ze. Junior verwijdert haar ‘remmer chip’, waardoor ze wordt wat alle robots zijn: hersenloze moordmachines.

Ondertussen brengt Bug February naar de Bug-World en probeert daar is van zijn ware ik te laten zien door haar kennis te laten maken met de bug-cultuur. De andere bugs kijken met afschuw naar de mensen, maar Roach legt uit dat er schoonheid zit in alles en hij probeert dat aan February te laten zien. February is minder onder de indruk van de Bug-World dan Bug had gehoopt, wat ertoe leidt dat hij weer begint te twijfelen over het vertellen van zijn geheim. February heeft plots het idee dat Bug haar mee heeft genomen naar Bug-World om de kettingkristallen van het ingestorte ruimteschip te halen. Junior volgt hen, maar wordt gevangen genomen door de Mosquito Brothers.

Bug brengt February naar zijn ruimteschip en de twee vinden toevallig een completere versie van de video die Bug aan het kijken was. Die video onthult dat G.L.E.E. al op de hoogte was van de bug-inwoners en al Rangers had gestuurd om er eentje te vangen. Ze werden echter allemaal gedood door een mysterieus monster. Voor February vallen ineens alle puzzelstukjes op hun plek wat betreft Juniors plan. Samen snellen ze terug naar het ruimteschip om de andere Rangers te waarschuwen. Terwijl ze dat doen, wordt Junior naar Pincers hol gebracht. Daar onthult Pincer dat hij de overlevenden van de crash van achttienjaar geleden heeft gedood en dat Bug, die eigenlijk een bug is, voor hem werkt. Junior vertelt Pincer dat Bug met de mensen werkt. In ruil voor zijn leven, wapens en geheimen over de Overqueen en haar korf, vormt Junior een samenzwering met Pincer en belooft hij hem mensenvlees.

Bug en February keren terug naar het ruimteschip waar ze de bemanning vertellen over het duivelse plan van Junior. Als een ander ruimteschip aanlegt, bereidt de bemanning zich voor om Junior te arresteren. Plotseling vallen Pincer en de Mosquito Brothers het ruimteschip binnen en Pincer dwingt Bug om de waarheid over zichzelf te vertellen door te dreigen dat hij February zal vermoorden. Net voordat Pincer kan beginnen met het opeten van de Rangers, begint Mega-Girl het schip aan te vallen. Mega-Girl valt Tootsie aan, mij hij onthult dat hij zijn achternaam heeft veranderd in Mega-Girl (op zijn planeet is je voornaam wat je bent en je achternaam waar je van houdt) en dat hij van haar houd, ook al is ze een robot. Tootsie’s blijk van genegenheid veroorzaakt een foutmelding in haar programmering, waarbij nieuwe software wordt gedownload. De download blijkt een emotie: liefde, waardoor ze eindelijk een setje kunnen vormen.

Ondertussen redt Up Taz van de Mosquito Brothers door gebruik te maken van ademhalingsoefeningen die hun dwingen om meer van zijn bloed te drinken dan hun lichamen aan kunnen, waardoor ze exploderen. Up en Taz zijn ontzettend blij dat Up nog steeds stoer is en Up beseft dat Bug gelijk had – hij moest leren om ‘met zijn hart te doden’. In een heldhaftige poging om February te redden van Pincer, steekt Bug Pincer en sluit hen beide op in de luchtsluis van het ruimteschip. Bug bekent dat hij verliefd is op February en zegt voor de laatste keer gedag tegen zijn vrienden, voordat February de klemhaakjes losmaakt waardoor hij en Pincer uit de luchtsluis de ruimte in geslingerd worden.

Omdat zijn mensenlichaam vernietigd is, keert de geest van Bug weer terug naar zijn bug-lijf in Bug-World. Junior valt de korf in Bug-World aan en Bug vindt Junior die de Overqueen mee wil nemen. Junior schiet op Bug en Bugette (die nog steeds van Bug houdt, ondanks dat hij van February houdt) springt voor de kogels en offert zich op voor Bug. Haar larven komen uit haar ei-zak, vallen Junior aan en eten hem op. De bugs vieren dat hun korf is gered en brengen een eerbetoon aan de gevallen Bugette. De Overqueen, die door Bug gered was, benoemd Bug als ambassadeur tussen Bug-World en de andere planeten. Bug besluit echter om uit te zoeken waar zijn Ranger vrienden zijn om te kijken of hij nog steeds de baan verdient. Up en de andere bemanning begraven Bugs menselijke lichaam (of dat weinige wat ze konden redden uit de ruimte). Bug toont aan hen zijn ware ik en February – die van hem houdt ondanks haar afkeer voor insecten – kust hem. Tootsie en Mega-Girl trouwen en mensen, bugs en robots leren allemaal om samen in harmonie te leven!

De cast
- Joey Richter: Bug
- Joe Walker: Commander Up
- Lauren Lopez: Taz, Bugette Buggington
- Dylan Saunders: Tootsie Noodles, Pincer
- Denise Donovan: February
- Brian Holden: Junior, Veeto Mosquito
- Meredith Stepien: Mega-Girl
- Julia Albain: Specs
- Brant Cox: Roach
- Jim Povolo: The Overqueen, Sweetheart Mosquito
- Joe Moses: Krayonder
- Jaime Lyn Beatty: Neato Mosquito
- Nick Lang: The Caller Bug, Mister Bug

Behalve Joey Richter speelden alle acteurs ook verschillende kleine ensemblerollen.
Cameo’s (korte rolletjes in de filmpjes van de voorstelling) waren er voor A.J. Holmes – die de Starship kapitein speelde in de video die Bug bekeek – Chris Allen, Tyler Brunsman, Richard Campbell, Britney Coleman, Arielle Goldman, Devin Lytle, Lily Marks, Nicholas Joseph Strauss-Matathia en Brian Rosenthal.

Darren Criss zou eigenlijk de rol van Tootsie spelen, maar door zijn opnames van Glee was hij daartoe niet in staat. Wel werd er in de voorstelling aan gerefereerd. Zo roept Commander Up (Joe Walker): “Damn that G.L.E.E.! They’re always making twisted abominations of everything!” en knipoogt hij naar Darren die in het publiek zit. Een andere referentie was van Brian Holden die als Junior Darrens roze zonnebril droeg.

Liedjes:
1. I Wanna Be
2. Get Back Up
3. Life
4. Hideous Creatures
5. Kick it Up a Notch
6. Status Quo
7. The Way I Do
8. Beauty
9. Kick it Up a Notch (reprise)
10. Beauty (reprise)